Reparera bilen

Även om moderna bilar är högteknologiska finns det många mekaniska komponenter som utsätts för slitage under årens lopp.

Läs mer

Fyrhjulsinställning

Med rätt hjulinställning sparar du pengar.

Läs mer

Service

GARANTI SOM GÄLLER I HELA EUROPA.

Läs mer

Vi byter gärna dina däck och hjul

Många bilägare och förare kör med slitna däck utan att veta om det eller undviker den bittra sanningen att bra däck förebygger olyckor.

I samband med att du lämnar in bilen hos oss på AD Bilverkstad erbjuder vi därför GRATIS kontroll av dina däck och kan efter behov erbjuda mycket förmånligt pris på nya däck.

Balansering och inställning av dina hjul

I samband med att du skiftar däck kan vi även kontrollera och justera hjulinställning och balansering, allt för att du ska få en säker och stabil körupplevelse på vägen.

Det är lätt att tro att däck är ett nödvändigt ont som bara får kosta så lite som möjligt. Men inget kan vara mer fel. Däck är den absolut sista länken mellan din bil och vägen som du färdas på. Det betyder att alla säkerhetssystem mer eller mindre sätts ur spel om däcken inte gör det jobb de ska. Hos oss hittar du alltid personal som är experter och proffs på däck till just din bil. Kunskapen om varje unik bil gör att vi kan ge dig de bästa råden vid valet av däck. Risken att välja fel däck och fälgar, om man inte känner till bilmodellens egenskaper, är annars stor.

Vad säger lagen om vinterdäck?

Om du inte väljer att köra med dubbfria däck krävs två däckbyten per år. Under perioden 1:a december till och med 31 mars MÅSTE du ha vinterdäck på din bil. Du är tillåten att köra med dubbdäck från och med 1 oktober till 15 april och även under andra perioder om väglaget kräver det.

Förlorat grepp

Ur trafiksäkerhetssynpunkt är det viktigt att bilen har däck som är anpassade för väglaget och som har tillräckligt bra mönsterdjup.

När det finns mycket vatten på vägen och hastigheten är för hög orkar inte däckmönstret forsla undan vattnet. Däcket förlorar kontakten med vägen och det finns inget grepp.När mönsterdjupet är under fyra millimeter är däckets köregenskaper på våt väg betydligt sämre och risken för vattenplaning ökar väsentligt. Även bromssträckan blir längre och bilen sladdar lättare. Tester som Nokian Tyres har gjort visar att med slitna däck (mönsterdjupet under 1,6 millimeter och cirka 5 millimeter vatten på vägen) börjar bilen vattenplana i en kurva vid en hastighet på 76 km/h. Med nya däck börjar vattenplaningen vid 96 km/h.

Kontakten med vägen försvinner

Väggreppet minskar dramatiskt när hastigheten ökar och däcken är slitna. Bilden visar hur stor vägkontakt däcken med olika mönsterdjup har på en väg där det finns tre millimeter vatten och hastigheten är 75 km/h. Jämfört med en bil som står helt stilla har bilen med däck som har 1,6 millimeter av mönsterdjupet kvar endast 16 procents kontakt med vägen.

Jämförelse av däckens kontakt med vägen. Däck med varierande mönsterdjup. Hastighet 75 km/h, 3 millimeter vatten på vägen.